Aşırı şişmanlık (obezite), gerek kendisi, gerekse neden olabildiği diğer hastalıklar nedeniyle ciddi bir sağlık problemidir. Diyet, egzersiz ve ilaçlarla zayıflama her zaman istenen sonucu vermeyebilir. Çözüm olarak alternatifler aranmış, bir alternatif olarak da mideye yerleştirilen (intragastrik) balon üretilmiştir.
TARİHÇE
Ürün ilk defa 1982 yılında ünlü kalp cerrahı Debakey tarafından, obez kalp hastalarının cerrahi öncesi zayıflatılarak, ameliyat risklerini en aza indirgemek düşüncesi ile geliştirilmiştir. Günümüzde güçlendirilmiş silikondan yuvarlak bir balon şeklinde Bioenterics corporation (http://www.bioenterics.com) tarafından üretilmekte, Endomek firması (http://www.endomek.com) tarafından da ülkemize getirilmektedir. Bu sistem, mide içinde hacim tutmak ve tokluk hissi vermek yoluyla etkilidir.
HASTA SEÇİMİ
- Balon uygulanacak obezite hastasının vücut kitle indeksi (VKİ) (=vücut ağırlığı/boyun metre cinsinden karesi) 30-40 arasında veya daha fazla olmalıdır.
VKİ'nizi hesaplamak için tıklayınız. - Hasta en az 5 yıllık obez olmalıdır.
- Balon uygulama kararı, diyet, egzersiz, ilaç tedavilerinden sonuç alınamamış en az 5 yıllık obez hastalara cerrahi öncesi bir seçenek olarak önerilmelidir.
- Aşağıda belirtilen uygulamaya engel durumlar olmamalıdır.
UYGULAMA
Balon, endoskopi yöntemi ile ağız yoluyla yemek borusundan geçirilerek, endoskopik gözetim altında mide içine yerleştirilir. İşlem tamamen kansızdır. Mide içine balon konulmadan önce obez hasta kesinlikle uygulama yapacak kimse tarafından olabilecek olumsuzluklara karşı bilgilendirilmelidir. Mide içine balon konulmadan önce uygulamayı yapacak olan doktor, mide içini endoskopik olarak son kez kontrol ederek bir engel olmadığına karar verirse balonu koymalıdır. Mide içine ağızdan sönük olarak gönderilen balon mideye ulaştırıldığında, ucuna bağlı bulunduğu tüp aracılığıyla metilen mavisi ile renklendirilmiş steril serum fizyolojik ile ortalama 500 ml doldurularak şişirilir ve bağlı olduğu tüpten kolayca ayrılarak mide içinde bırakılır.
İşlem süresi ortalama 20-30 dakikadır.
Çalıştığım merkezde hastalarımızı işlemden sonra 1 gece yatırarak olası yan etkiler açısından takip etmekteyiz.
GENEL BİLGİ
|
UYGULAMAYA ENGEL DURUMLAR
|
UYGULAMAYI KİM YAPAR?
Gastroenterologlar uygulama öncesi ve sonrasında Endokrinoloji, Diyetisyen ve Psikiyatri uzmanı desteğini alarak bu uygulamayı yapabilir.
OLASI YAN ETKİLER
Olguların %90'ında ilk 3-7 gün boyunca ısrarlı kusma yakınması olur. Bu nedenle bulantı kesici ilaçlar ile yardımcı olunur. İlk günlerde çok ufak miktarlarda sıvı alımı ile bu sorun aşılmaya çalışılır.
Balonun etkisiyle midede yüzeyel berelenmeler, ülser gelişebilir. Bu nedenle balonun kullanıldığı süre boyunca mide asit azaltıcı ilaç desteği gerekebilir.
Daha az olmakla birlikte midede şişkinlik, dolgunluk, ağrı, göğüse vuran ağrı, nefes darlığı gibi yan etkiler görülebilir.
Balonun kendiliğinden delinmesi olasıdır. Bunu kişi dışkı renginin koyulaşması, mavileşmesinden ve idrar renginin yeşile dönmesinden anlayabilir (Bazı nadir durumlarda işlem sırasında kullanılan anestezik maddelere bağlı çok erken dönemde idrar rengi yeşile dönebilir). Böyle bir durumda en kısa sürede sönmüş balon endoskopik olarak çıkarılmalıdır. Altı aydan sonra balonun delinmesi olasılığı giderek artmaktadır. Bu nedenle balon 6 ay sıonunda çıkarılmalıdır.
KENDİ OLGULARIMIZDAN ÖRNEKLER |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Balon sönük olarak midede | Balon midede şişirilmiş | Balon midede şişirilmiş |